Йога за бременни

Бременността е един нов, вълшебен период от живота на всяка жена, красив и отговорен. Йога за бременни ще ви помогне да се подготвите физически, ментално и емоционално за майчинството и да установите дълбока, пълноценна връзка с вашето дете.

Йога практиката е специално разработена за бременни. В курса могат да се включват жени в различен стадии на бременността. Програмата е съобразена с особеностите на всеки един период. Дори никога да не сте практикували йога преди, именно сега е момента да обърнете внимание на вашето тяло, което е натоварено с тази изключително важна задача – създаването на живот.
Редовното практикуване укрепва мускулите и освобождава от напрежение, премахва нервния стрес, води до пълна релаксация и осигурява добро здраве и разположение на духа.

Едно занятие Йога включва:

специално адаптирани йога пози (асани), дихателни техники (пранаяма), техники за релаксация и концентрация, медитативни практики, положителни утвърждения и визуализации свързани с пренаталното общуване.

Асаните укрепват костната система, гръбначния стълб, коремните мускули, кръста, таза и перинеума. Подобряват храносмилането и сърдечно-съдовата система. Поддържат хормоналния баланс и така допринасят за изграждането на здраво и гъвкаво тяло.

Дихателните техники подобрява циркулацията на кръвта в тялото и повишава многократно приемът на кислород, необходим за пълноценното развитие на плода. Стимулират освобождаването на токсини и отпадни продукти от черния дроб, бъбреците, червата и кожата. Тонизират органите и жлезите.

Техниките за релаксация и медитация намаляват напрежението и емоционалния стрес. Успокояват ума и увеличават  жизнената сила, служат като мощно средство за справяне със страха, притеснението и безсънието.

Положителни утвърждения повлияват благоприятно върху всички процеси по време на бременността. Потискащите мисли и нашите мисловни нагласи влияят върху кръвообращението и психическото ни състояние, което от своя страна се отразява на всички телесни функции. От друга страна, оптимистичните и весели мисли въздействат върху организма като общо тонизиращо средство, помагат да изградим представа за нашето съвършено същество и да се опитаме да живеем и мислим така, че да въплътим тази представа в нейната физическа форма. 

Ползи :

 • намаляване на напрежението и болките в мускулите, ставите, гръбначния стълб и областта на кръста;
 • подобряване на кръвообращението и нормализиране на кръвното налягане;
 • подобряване работата на храносмилателната и отделителната системи и справяне с проблеми като констипация, газове, киселини, сутрешно неразположение и др.; 
 • подобряване на чувството за стабилност при движение, правилната стойка и баланса на тялото;
 • намаляване на отоци в ръцете, глезените и ходилата
 • справяне с умората и повишаване на жизнената енергия; 
 • спомага поддържането на емоционален баланс през периода на характерни хормонални промени по време на бременността и след раждането;
 • дълбоката физическа, умствена и емоционална релаксация; 
 • вътрешна стабилност и спокойствие;
 • преодоляване на страха, запазване на спокойствие и естествено намаляване на болката по време на раждането; 
 • по-доброто осъзнаване, водещо до вземане на мъдри решения и отговорни действия;
 • правилното разпределение и запазване на силите си в процеса на раждане;
 • пълноценно и удовлетворяващо изживяване на майчинството;