Гъвкавостта е здраве

Според речниците гъвкавостта означава ‘’лекота на движението ’’, която мускулите осигуряват, когато функционират добре. Тя позволява да се извършват всички видове движения, без да се нараняват ставите.

Много хора имат проблеми със ставите на гърба, ханша или раменете, защото прилежащите им мускули не са достатъчно еластични. Липсата на гъвкавост съкращава мускулите, вследствие на което ставите започват лошо да функционират. Да бъдем гъвкави, да бъдем подвижни, означава мускулите ни да са достатъчно разтеглени. Означава също, че за да подобрим здравословното си състояние, а оттам и самочувствието си, трябва системно, всеки ден да правим упражнения за гъвкавост.

Като се изгърбваме, т.е. като съкращаваме мускулите си, в течение на деня ние намаляваме със средно 2 см височината си. Гъвкавостта на гръбначните мускули ни позволява да стоим прави и да пазим равновесие.

И не годините са виновни за износването на прешлените, а обездвижването и неправилното ни отношение към мускулите. Когато не се грижим за тях и ги оставим да се съкращават, те притискат прешлените, които от своя страна се износват.

Ако ги оставим дълго време съкратени, прешлените ще се притиснат прекалено много, хрущялите (малките възглавнички, разположени между прешлените) ще се износят и напукат, което пък предразполага към артроза.

Хора, които работят седнали и дълго време са в една и съща поза, мускулите на гърба и задната част на краката са се скъсили прекалено. Това обяснява защо повечето хора страдат от болки в гърба, врата и ханша. 

Стресът от напрегнатото ни ежедневие също се предава на мускулите. Вследствие на него те се втвърдяват и малко по малко се съкращават. Разтягайки ги, премахваме стреса. Когато се почувстваме огорчени, ядосани, разстроени се схващаме. Тогава нека се опитаме да контролираме отрицателните емоции, като приемем фактите, които не можем да променим. Нека се отърсим от страховете и тревогите, а после да разтегнем мускулите си, за да избегнем неприятностите, т.е. болката. Да живеем схванати, е все едно да носим отесняла, прекалено малка за нас дреха. За да не се чувствате неуютно в кожата си, възвърнете детската си гъвкавост и ще се усетите преродени.

Гъвкавостта ще направи походката ви лека и движенията ви грациозни. Тя дава повече възможности на тялото.

Гъвкавостта е присъща на всекиго, достатъчно е да положите усилия, за да я поддържате.

 

Из ”Движението и гъвкавостта лекуват” на Франсоаз Котарел и Жозе Клатцман