Ползите от Yoga Fly за лимфната система

Йога практиката има многобройни здравословни ефекти и един от тях е подобряване циркулацията на лимфната течност в организма.

Лимфната система е по-стара от кръвоносната. Тя се образува първа в ембриона. Наричат я “бялата река”. Лимфната система е мрежа от канали, които транспортират чиста течност наречена лимфа и е тясно свързана с кръвоносната система. 

Лимфната система има 3 пъти повече течност, отколкото е кръвта в тялото ни, но няма силна помпа като сърцето, която да задвижва тази течност. Лимфата се движи само в една посока. Тя не се изпомпва в тялото подобно на кръвта, а се придвижва през каналите основно от контракцията и масажа на скелетната мускулатура.

Ползите от Yoga Fly, които включват съкращаване на мускулите на краката и ръцете са особено ефективни в подпомагане на правилното движение на потоците лимфна течност. Друг начини, по които тя може да се движи, е чрез дълбоко йогиско дишане. На лимфния поток също така влияят много добре обърнатите пози в Yoga Fly, в които оставяме гравитацията да въздейства на лимфните канали.  Oбърнатите асани използват гравитацията в своя полза като стимулират пасивния поток на лимфна течност и увеличават скоростта на придвижване.

Изпълнението на пълни или частични обърнати пози може да бъде особено полезно за хора, чиято професия изисква да седят или да стоят прави за дълъг период от време. Дългото време прекарано в седнало положение или прави, увеличава натрупването на течност в кръвоносните съдове и лимфните канали на краката. С леки обърнати асани, подуването, дискомфорта и други хронични състояния могат да бъдат облекчени.

Тъй като лимфната тъкан работи основно в защита на тялото от инфекции и развитието на тумори, подобрената циркулация на лимфата чрез позите в Yoga Fly предоставя големи ползи за здравето и укрепването на имунната система.